Nya stödverktyg för energiplanering

Jobbar du med energi- och klimatfrågor och samhällsplanering i kommun, region eller länsstyrelse? Nu lanserar Energimyndigheten nya stödjande verktyg för att stärka den kommunala och regionala energiplaneringen.

De nya verktygen ska stötta kommunala och regionala aktörer i deras arbete med energiplanering. Bilden är ett montage.

Vi är mitt uppe i vår tids största omställning – den till ett hållbart energisystem. Med hjälp av elektrifiering och en mer effektiv energianvändning kan vi frigöra oss från beroendet av fossila energikällor. För att lyckas med den stora förflyttning som energiomställningen innebär, krävs det en kraftsamling på samtliga nivåer i samhället. Starkt lokalt och regionalt ledarskap är avgörande för att kunna planera framåt för ett ökat elbehov i takt med elektrifieringen. Samtidigt behöver vi ta hänsyn till att vi lever i en tid där oförutsedda händelser snabbt kan ge stor påverkan på samhället och energisystemet.

– Det är hög tid att aktörer på kommunal och regional nivå utvecklar sin energiplanering. Dels för den lokala konkurrenskraften, dels för att trygga energiförsörjningen i händelse av kris eller krig. Och inte minst för att minimera sin klimatpåverkan. God lokal och regional planering ger beslutsfattare inom såväl politiken som näringslivet förutsättningar att fatta rätt beslut i omställningen, säger Fredrik Svartengren, chef för enheten Elproduktion och samhälle på Energimyndigheten.

Använd våra verktyg för energiplanering

Energimyndigheten har tagit fram två konkreta stödjande verktyg för att hjälpa kommunala och regionala aktörer att ta nästa steg i sin samhälls- och energiplanering.

  • Vägledning för kommunal energiplanering
  • Beräkningsstöd för framtida elbehov på länsnivå

– Resurserna ute i kommunerna för att bedriva en långsiktig och framåtblickande energiplanering ser väldigt olika ut. Vi hoppas därför att dessa två webbaserade verktyg kommer till god nytta för samhällsplanerare och andra tjänstepersoner inom energi och klimat runtom i landet. Samtidigt vill vi understryka vikten av att utgå från era egna unika lokala och regionala förutsättningar, säger Kristian Schoning, projektledare inom energiplanering på Energimyndigheten.

Vi lyfter energiplanering på Almedalsveckan

Under Almedalen 2024 bjuder Energimyndigheten in till Energiutblick, en heldag om omställningen till ett hållbart energisystem den 27 juni. En av dagens programpunkter handlar om den lokala och regionala energiplaneringens roll i omställningen. Varmt välkommen att delta på plats på Klosterbrunnsgatan 5 i Visby eller online kl. 13:35-14:45.

Ta del av vårt program till Energiutblick Almedalen 2024

 

Nyheter