Hur kan vi utveckla energi- och klimatrådgivningen?

Energimyndigheten vill ha in synpunkter på hur den kommunala energi- och klimatrådgivningen kan utvecklas. 

Energimyndigheten har levererat en delrapport för regeringsuppdraget Utvecklingsmöjligheter för den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Där fastställer vi att nya EU-direktiv ställer ökade krav på både energieffektivisering och informationsinsatser. Vi ser ett behov av att utveckla och effektivisera rådgivningen och föreslår därför att en nationell rådgivningsnivå implementeras som ett komplement till lokal rådgivning. 

I samrådet ber vi om synpunkter utifrån det förslag som presenteras i delrapporten. Synpunkterna ska kunna användas som ett underlag till Energimyndighetens slutrapportering 2 september 2024. 

Ladda ner delrapporten

Rapporten "Delredovisning av uppdrag 6: Utvecklingsmöjligheter för den kommunala energi- och klimatrådgivningen" laddar du ner under Remissvar och uppdrag:

Remissvar och uppdrag

Skicka in skriftliga inspel

Energimyndigheten välkomnar synpunkter och medskick gällande uppdraget Utvecklingsmöjligheter för den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Samrådet utgår från delrapporten som Energimyndigheten lämnade in 23 maj.  

Skicka in dina inspel senast 21 juli till: energiochklim...@energimyndigheten.se 

Ange vilken typ av aktör du identifierar dig som, till exempel energi- och klimatrådgivare, regional utvecklingsledare, branschorganisation, kommunal aktör eller annat.  

Frågor att utgå från

För att underlätta bearbetningen av alla synpunkter som kommer in vill vi att ni använder aktuell fråga som rubrik. 

  • Hur väl svarar utredningens förslag på de krav som ställs på rådgivning och information i direktiven? 
  • Utifrån utredningens förslag, hur kan en lokal och en nationell rådgivning komplettera varandra för att bedriva en ändamålsenlig och effektiv rådgivning?   
  • I utredningen föreslås att den kommunala energiplaneringen och beredskapsarbetet kan samordnas med energi- och klimatrådgivningen. Vilka synergier kan det skapa?  
  • I utredningen konstateras att direktiven ställer nya krav på att arbeta riktat mot målgruppen energifattiga. Utifrån utredningens förslag, hur kan arbetet lokalt med energifattiga bedrivas, och vilket stöd behövs från den nationella nivån? 

Synpunkter direktiv för byggnaders energiprestanda

Om du vill skicka in synpunkter kring införandet av direktivet om byggnaders energiprestanda och direktivet om energieffektivitet, i synnerhet kring informationsinsatser, one-stop-shops och certifiering av yrkesverksamma så kommer ett särskilt samråd öppnas till och med 30 augusti. Det rör alltså en bredare målgrupp och verksamhet än dagens EKR.

Det kommer att finnas möjlighet att lämna synpunkter även på det här direktivet.

Här hittar du Energimyndighetens alla aktuella samråd:

Energimyndighetens samråd

Nyheter