Utforska svenska drivmedel i nytt rapportformat

En av Energimyndighetens mest efterfrågade rapporter har stöpts om och publiceras nu för första gången i ett nytt format. Det nya digitala, databaserade formatet ger läsaren större möjlighet att fördjupa sig i informationen om drivmedel på den svenska marknaden.

Sedan 2012 har Energimyndigheten varje år publicerat en rapport som sammanställer information om drivmedel som myndigheten samlar in för att utöva tillsyn på drivmedelsområdet. Många intresserade läsare har ställt följdfrågor om ytterligare analyser och sammanställningar av informationen, vilket motiverat övergången till ett nytt rapportformat.

Energimyndigheten har valt att använda Microsofts verktyg för dataanalys- Power BI för att publicera information om drivmedelsmängder, växthusgasutsläpp, råvaror och ursprungsland. Förutom att redovisa data ger verktyget läsaren möjlighet att själv anpassa rapportens innehåll och utformning.

– Genom att låta läsare själva filtrera och sortera informationen som de är intresserade av hoppas vi att nyttan för läsarna ska öka, säger Noak Westerberg, analytiker på Energimyndigheten.

Snabbare publicering

En annan fördel med det digitala och databasbaserade formatet är att innehållet kan återanvändas från år till år, vilket innebär att det blir möjligt att publicera rapporten tidigare, och ge läsarna mer aktuell information.

– Det här innebär också en tydlig effektivisering som medför att vårt arbete med granskning och publicering av rapporteringen kring drivmedel kommer att gå snabbare, säger Johan Karlhager, enhetschef på Energimyndigheten.

Tanken är att det nya rapportformatet ska kunna utvecklas och byggas vidare utifrån de förfrågningar och önskemål som kommer in. Vid eventuella frågor om rapporten eller förslag på förbättringar är man välkommen att höra av sig till Energimyndigheten.

Drivmedelsrapporten på webben

Nyheter