Sida och Energimyndigheten utökar internationellt samarbete inom energi och klimat

Generaldirektörerna för Energimyndigheten och Sida har signerat en överenskommelse om samverkan. Syftet är att skapa ett tätare samarbete som ger större genomslag för svenska insatser utomlands.

Signering av överenskommelse

Sidas generaldirektör Jakob Granit och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén har signerat en överenskommelse om stärkt och utökat samarbete mellan myndigheterna. Foto: Sida

Redan idag samarbetar Energimyndigheten med Sida på flera områden kopplat till energi- och klimatfrågor internationellt. Förhoppningen är att ett formaliserat samarbete ska leda till ytterligare synergieffekter, ge större genomslag för svenska insatser utomlands och bidra till att skynda på omställningen globalt. 

– Jag ser detta som en "kick-on" snarare än en "kick-off" i våra myndigheters redan goda samarbete. Ett fördjupat och systematiskt samarbete med en stärkt dialog om vilka gemensamma krafttag vi kan ta för att lösa våra internationella uppdrag är nödvändigt i den komplexa och föränderliga omvärld vi verkar i, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

– Jag ser en oerhörd potential att stärka synergierna mellan våra myndigheter, att kunna använda de kompetenser, nätverk och finansiella instrument vi har för att lösa våra respektive uppdrag, säger Sidas generaldirektör Jakob Granit.

Nyheter