Nya hänvisningsvärden för returträflis

Naturvårdsverket har beslutat om nya hänvisningsvärden för den fossila andelen i returträflis. Aktörer med anläggningar godkända för elcertifikat och ursprungsgarantier måste därför anpassa sina bränsledeklarationer efter de nya hänvisningsvärdena.

De nya hänvisningsvärdena kommer påverka de aktörer som deklarerar returträflis som använt bränsle för att få elcertifikat eller ursprungsgarantier. För de aktörer som använder returträflis i sina anläggningar måste även en uppdelning göras mellan biogen och fossil andel i bränsledeklarationen i systemet för ursprungsgarantier och elcertifikat, Cesar.

Elcertifikat kommer fortfarande tilldelas för majoriteten av elen som produceras med returträflis. Men en viss fraktion kommer räknas som fossilt vilket inte är berättigat elcertifikat. Majoriteten av ursprungsgarantierna från returträflis kommer ha förnybart ursprung medan den fossila fraktionen kommer märkas med fossilt ursprung.

Uppdelningen mellan biogen och fossil andel returträflis i bränsledeklarationen ska göras från och med juni månads produktion.

Uppdaterad manual för bränsledeklaration i Cesar

Vi har uppdaterat vår manual som beskriver hur aktörer ska deklarera sina bränslen. I den uppdaterade manualen finns mer information om returträflis och hur det ska deklareras.

Manual för bränsledeklaration (PDF)

Bakgrund

Naturvårdsverket beslutade om nya hänvisningsvärden för returträflis 8 februari. Beslutet gäller från 1 januari 2024 och omfattar alla anläggningar inom EU-ETS. Det innebär att nästan alla typer av returträflis kommer anses ha en fossil fraktion och därmed inte räknas som hundra procent förnybar.

Nyheter