Lämna synpunkter till arbetet med handlingsprogram enligt AFIR

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att bistå med underlag och bedömningar så att Sverige kan uppfylla de skyldigheter som följer av EU-förordning 2023/1804 om utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel (AFIR).

Den första delen av regeringsuppdraget innebär att ta fram ett utkast till handlingsprogram enligt krav i AFIR. Handlingsprogrammet syftar till att beskriva hur medlemsstaterna ska nå målen om laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas, flytande metan för tunga fordon och i hamn, landströmsförsörjning av fartyg och strömförsörjning av stillastående flygplan.

Skriftliga inspel välkomnas

Energimyndigheten välkomnar synpunkter och medskick till arbetet med utkast till handlingsprogram enligt AFIR. Exempel på frågor kan vara:

  • Vilka frågor är viktigast att prioritera i arbetet med att ta fram ett nationellt handlingsprogram enligt AFIR?
  • Vilka ytterligare analyser skulle behöva genomföras för att öka förståelsen för utvecklingen inom infrastruktur för alternativa drivmedel?
  • Vilka ytterligare åtgärder och styrmedel kan behövas för att uppnå målen i AFIR?

Skriftliga inspel skickas senast den 28 juni till: transport...@energimyndigheten.se 

Om AFIR

Förordningen om infrastruktur för alternativa drivmedel (AFIR) innehåller bindande krav på EU:s medlemsstater att säkerställa en utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel som är tillgänglig för allmänheten i hela EU. Det ställs krav på omfattning, kapacitet och geografisk lokalisering vid olika angivna tidpunkter för laddinfrastruktur för tunga och lätta fordon samt tankinfrastruktur för vätgas. Det finns även mål för flytande metan för tunga vägfordon och i hamn. Vidare finns mål för landströmsförsörjning av fartyg och för strömförsörjning av stillastående luftfartyg.

AFIR innehåller också bestämmelser om exempelvis betalningslösningar för laddning och tankning, information till konsumenter samt standarder för laddningsstationers och tankningsstationer utformning. Det ställs också krav på att medlemsstater ska ta fram nationella handlingsprogram som beskriver hur målen ska nås och lägesrapporter för utvecklingen.

Nyheter