Podcast avsnitt 1: Hur förberedda är vi?

Vi lever i en oroligare värld där krigshotet har kommit närmare även Sverige. Det svenska försvaret rustar upp och vi är på väg in i Nato och energisäkerheten har blivit en viktig fråga i den svenska beredskapen

Transkribering av Energimyndighetens podcast Energiutblick.

Avsnitt 1, Hur förberedda är vi?

00:00:02, Titti Hildebrand

Välkommen till energimyndighetens podd Energiutblick. Den handlar om omställningen till ett hållbart, stabilt och effektivt energisystem.

00:00:13 Mattias Andersson

Vi kommer att diskutera utmaningar, men också möjligheter på vägen framåt. Vi är mitt i vår tids största samhällsomställning.  

00:00:23 Titti Hildebrand

Den krävs för att vi ska kunna möta klimatförändringarna. Det du lyssnar på är världens viktigaste podd. Jag heter Titti Hildebrand.  

00:00:33 Mattias Andersson

Jag heter Mattias Andersson.  

00:00:35 Titti Hildebrand

Välkomna.  

00:00:39 Okänd talare

Vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt. Att man mentalt förbereder sig.

00:00:47 Mattias Andersson

Det är ingen som kan ha missat att vi lever i en oroligare värld – där krigshotet har kommit närmare även Sverige. Överbefälhavaren och en rad ledande politiker har varnat för en ökad krigsrisk. Det svenska försvaret rustar upp. Vi är på väg in i NATO. Energisäkerheten har blivit en viktig fråga i den svenska beredskapen.  

00:01:10 Okänd talare

Jag försöker öppna en dörr. En dörr som för många svenskar kanske har varit stängd i ett helt liv. Vem är du om kriget kommer?

00:01:22 Titti Hildebrand

Vi har bjudit in Anders Wallinder, avdelningschef för energiberedskap – på Energimyndigheten. Vi börjar med frågan. Hur god är Sveriges energiberedskap, Anders?

00:01:38 Anders Wallinder

Ska man säga att vår beredskap är god? Vi har ett relativt bra läge gällande energiberedskap. Men det är till slut upp till var och en, varje företag och varje person – att vara ansvarig för sin egen energiberedskap. Det varierar väldigt mycket runt om i landet.  

00:01:56 Mattias Andersson

För att definiera frågan, vad är energiberedskap egentligen? Energiberedskap handlar om att kunna hantera en energikris av nåt slag – men också att kunna hantera frånvaro av energi – i ett läge som mest är i krig, helt enkelt. Det täcker hela hotskalan. När vi har tittat på hur man har gjort i Ukraina – så behöver man skydda mot annat än tjuvar och kopparstölder – och vad det kan vara som annars har hindrat den.

00:02:29 Titti Hildebrand

Om vi kopplar till Ukraina, vad kan vi lära oss utifrån det krig som pågår där?  

00:02:38 Anders Wallinder

Vi har turen att inte bli utsatta själva i det här läget – utan att kunna lära av andra. Här har FOI hjälpt oss med en rapport kring hur man har hanterat det här i Ukraina. Det vi ser är att de är oerhört duktiga på att få saker att fungera igen. Ryssland har riktat in sig på energiinfrastruktur till stor del. Det är nåt som vi tittar på nu också. Hur vi ska kunna skydda vitala delar av systemet. Även nära träffar av de vapensystem som Ryssland besitter.  

00:03:09 Mattias Andersson

Arbetar man med nån form av scenario? Om vi tänker oss ett angrepp på Sverige, till exempel. Man tar ner viktiga nät, ockuperar kärnkraftverk, spränger kraftdammar. Vad tänker vi oss?

00:03:23 Anders Wallinder

Vi utgår ifrån ett antal typfall som ger ramarna för olika utvecklingar. Det kan vara såna saker som ni nämner här. Hur man ska hantera energiförsörjningen – om det finns främmande trupp på svensk mark, till exempel. Vi måste förbereda oss för att kunna klara oss i tre månader, är det tänkt. Där det pågår krig i vårt närområde och på vår egen nations mark. Du nämnde Ukraina som ett exempel tidigare. Förmågan att snabbt bygga upp igen, laga  

00:03:59 Okänd talare 

Skador och få igång systemet. Hur jobbar man med de frågorna? Det gäller att ha reparationsberedskap och att det finns resurser för det. Det handlar inte bara om grejer, utan man måste ha kompetent personal. Man måste också ha ledningsförmåga att se till att man lagar rätt saker först. Så att man inte lägger energi på fel plats. Men både grejer och personal som är övade i att jobba med de här sakerna. Det är det som behövs.  

00:04:32 Titti Hildebrand

Mikael Bydén uttrycker oro för att Sverige inte står tillräckligt rustat – för ett anfall från ryskt håll. Instämmer du i den oron?

00:04:44 Anders Wallinder

Jag tror att Mikael Bydén är den som bäst kan göra den bedömningen – på den militära sidan. Men det här är också en totalförsvarssak. Det civila försvaret är viktigt. Vi måste kunna understödja det militära försvaret – ifall det blir krig. Det är en resa för oss alla. Vi har monterat ner det civila försvaret. När den eviga freden kom var det mycket som monterades ner. Vi är i ett uppbyggnadsskede nu. Vi behöver sätta nya system på plats. Men där är vi i full gång, åtminstone.  

00:05:18 Titti Hildebrand

Vi har fått en broschyr i våra brevlådor som heter – Om kriget eller krisen kommer. MSB, alltså Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – tipsar om vad man ska ha hemma. Anders, vad skulle du säga att man måste ha hemma – för att vara förberedd för ett långt elavbrott, till exempel?

00:05:42 Anders Wallinder

Det bästa är att ha broschyren först, att ha tittat i den och även tänkt till. Hur påverkar det här mig och min familj? Den här tanken måste finnas först. Det är det absolut viktigaste.

Sen om man tittar på energirelaterade prylar som vi kanske är mest intresserade av. Det här påverkar ju jättemycket. Det påverkar inte bara lyset, utan värme, matlagningsmöjligheter – och transportmöjligheter. Man behöver se till att man klarar sig den här veckan, åtminstone, utan hjälp. Då handlar det om att ha mat hemma, att man har sitt prepperförråd – men också att man har möjlighet att kommunicera.

Det är inte alltid säkert att telefonerna kommer att kunna fungera. Då kanske det är transportmöjligheter som behöver finnas. Du behöver ha din cykel i ordning. Din bil kanske inte kommer att ha drivmedel. Din elbil kanske inte har el. Såna saker behöver man hantera också. Nu ska jag inte uppmuntra till drivmedelslagring hemma.

Det är inte det jag vill göra, men man behöver tänka över de här sakerna. En annan väldigt viktig sak är grannar, tro det eller ej. När det krisar till sig är det otroligt viktigt att du inte ovänner din granne. Det gäller åt båda håll. Att kunna få hjälp och ge hjälp i såna här situationer är jätteviktigt – så att man inte behöver ringa nån annan och få hjälp. Man hjälper varandra i vardagen.  

00:07:09 Titti Hildebrand

Vad är det för viktigaste prylar som jag behöver ha hemma för att klara mig en vecka?  

00:07:15 Anders Wallinder

Förutom mat och vatten. Självklart, om du har behov av mediciner, så behöver du ha möjlighet att laga mat. Om man har en grill kan det lösa en hel del problem. Om man är fjällvandrare och kan ha lite extra bränsle till sitt Trangia-kök – så kan det också hjälpa. Förmåga att lyssna in på nyheter är jätteviktigt. Att kunna lyssna in P4. Har man en vevradio eller batteridriven radio så är det jättebra. Ofta har man det här om man har bil. Då finns det en radio i bilen. Man behöver inte köpa alla prylar heller – utan se över vilka möjligheter du har där hemma och komplettera vid behov.  

00:08:03 Mattias Andersson

I ett beredskapsperspektiv, är det klokt att vänta med att byta till elbil – och behålla sin gamla diesel - eller bensinbil?  

00:08:13 Anders Wallinder

Nej, det skulle jag inte säga. Det vi har sett i Ukraina är att drivmedel är den stora bristen, inte el. Den Tesla -community som finns i Ukraina – har kunnat fortsätta använda sina bilar i högre grad. Det här är anekdotiskt, men det är de rapporteringar vi får. En av dem som inte kan få drivmedel för att drivmedlet behövs till stridsvagnar.

00:08:41 Mattias Andersson

Vi är vana vid att el finns överallt. Energi går att köpa. Det är katastrof om jag inte hittar nån laddare till min mobiltelefon. Hur pass sårbara är vi som samhälle för störningar av energisystemen?

00:08:58 Anders Wallinder

Alla behöver ju energi. Är det så att man har viktig verksamhet som inte har tänkt till – och kanske har ett reservkraftverk eller batteribackup – eller vad det kan vara för de korta avbrotten, då är man väldigt sårbar. Så är det. Men de allra flesta viktiga verksamheter har tänkt de här tankarna – och de har vidtagit åtgärder. Har man inte det, så är det dags att göra det.  

00:09:25 Mattias Andersson

Nåt vi har diskuterat handlar en hel del om vad som medborgare kan göra. Hur kan jag se till att jag inte är till besvär – och klarar mig själv någorlunda under en rimlig tidsperiod? Om vi tittar på andra hot, nåt som är aktuellt ständigt – är olika typer av cyberattacker. IT-säkerhet, hur man har tagit sig in på kritiska resurser – kärnkraftverk, elkraftverk och annat. Hur ska man säkra den delen?  

00:09:58 Anders Wallinder

För företag som är samhällsviktiga – faller de in under nåt som kallas säkerhetsskyddslagstiftning. Det är noga reglerat. Vilken förmåga de ska ha för att klara sig mot cyberangrepp. Det här är nåt som pågår hela tiden. Cyberangrepp är nåt som personalen som jobbar där övas hela tiden. Där får man säga att beredskapen är relativt god. Men det här är ett område som utvecklas hela tiden. En viktig del är att när man utsätts för de här attackerna – så behöver man rapportera in det, så att vi får en lägesbild i Sverige – av var attackerna sker, hur de ser ut och så vidare. Och rapportera vidare till relevant myndighet.  

00:10:45 Mattias Andersson

Du nämnde att Sverige och andra länder har levat i uppfattningen om – att vi har gått in i globaliseringens tidsålder. Vi handlar med varann. Det här har skiftat väldigt snabbt. Sverige håller i snabb takt – i likhet med andra länder, på att rusta upp sitt försvar. Vi är på väg in i NATO. Hur ligger vi till på det här området? Hur pass yrvakna var vi inom energiberedskapsområdet?  

00:11:14 Anders Wallinder

Vi har jobbat med de här frågorna redan tidigare, så vi är inte yrvakna så. Det som har hänt på sistone är att vi har gått ifrån att ha krisen, den stora krisen – som dimensionerande ribba, till att ha kriget som den här ribban istället.  

00:11:30 Okänd talare

Vi behöver tänka om på det sättet. Det finns en aktiv antagonist där ute som vill oss illa. Men vi kan också behöva tänka om hur energi ska fördelas. Vi har inte samma krav i det civila samhället som vi har under en kris. Vi kan då ha en lägre nivå också. Försvarsmakten kommer att behöva en större andel av kakan i krig också. Man får räkna med att man får backa lite från de egna behoven under krig.

00:12:03 Mattias Andersson

–Bita ihop.  

00:12:05 Anders Wallinder

–Bita ihop.  

00:12:06 Mattias Andersson

Det kanske är en detaljfråga, men ett kommande svenskt NATO -medlemskap – kommer det att innebära nåt för strukturen i vår beredskap kring energifrågorna?  

00:12:16 Anders Wallinder

Det kommer nog att ändra en hel del i hur vi arbetar. Vi har rätt länge jobbat utefter vissa delar av NATO -strukturen. Vi har nåt som kallas seven baseline requirements som sätter nån sorts nivå åt. Det här ska man klara av, så att säga. Det har vi jobbat utefter tidigare. Men nu kommer vi att behöva förbereda oss för värdlandsstöd – att se till att främmande, vänligt sinnad trupp på vår mark blir välomhändertagen – och får den energi de behöver, möjlighet för transporter och så vidare. Det är nåt väldigt stort som vi behöver hantera i Sverige – och det ser ut så kommer vi sannolikt att vara ett transitland för trupp i ett sånt läge.  

00:13:03 Titti Hildebrand

Det absolut viktigaste här och nu som du eller energimyndigheten har på sin priolista – vad är det?  

00:13:12 Anders Wallinder

Det absolut viktigaste är att få de här strukturerna att fungera så att vi kan arbeta i dem. Det här låter lite löjligt, som en myndighetsman som ska rita upp olika processer. Men det är mycket viktigare än man tror, att man får systemen att fungera – så att de reella processerna, de som ger verkansen, kan flyta smärtfritt – när nånting verkligen händer. Vi behöver vara beredda, vi behöver öva på de här sakerna. Övning är det som leder fram till att vi får de här bra systemen. 

00:13:46 Titti Hildebrand

När kommer du känna att nu är vi där? –Nu är vi klara.  

00:13:53 Anders Wallinder

–Man blir inte klar, så det var bra att du ställde den frågan. Man blir aldrig klar, men vi kan försöka komma närmare nåt sorts fiktivt mål. Vi kommer alltid att höja våra egna krav när vi har nått de målpunkter vi har. Det är också så att krig förändrar saker och ting, så det utvecklas. Vi behöver kunna hantera nya störningar på nya sätt – så vi kommer att behöva utvecklas hela tiden i det här systemet.  

00:14:18 Mattias Andersson

Om jag som medborgare vill skaffa mer information – i avsikt att öka min egen beredskap, hur ska jag gå till väga då? Vad rekommenderar du? Hur skaffar jag information?  

00:14:30 Anders Wallinder

Det är bra. Jag tror att det finns flera vägar att gå här. Vill man titta på det mer energirelaterade, om det är det viktiga just nu för dig – så finns det tips och tricks på vår hemsida på energimyndigheten .se. Där står vad man behöver ha för förmågor hemma, så att man inte alltid behöver tänka själv. Det finns även listor på vad man kan behöva köpa och såna saker. MSB har en ännu mer utförlig lista som berör andra saker också. Där får man väldigt mycket hjälp. Sen kan man ha för vana att ladda ner appen för krisinformation. Att man tar de här stegen, så att man vet när saker händer. Det är en viktig del också.

00:15:15 Mattias Andersson

Följer man det här kan man få en rimlig beredskap – även om man inte är en prepper och bor ute i skogen och har en stor dieseltank.

00:15:23 Anders Wallinder

Precis. Alla behöver inte springa till skogs och skaffa sig timrade hus fulla med grejer. Man kan klara sig även i en stadslägenhet i den här veckan som förväntas.  

00:15:35 Titti Hildebrand

Tack så jättemycket, Anders Wallinder, för att du kom hit.  

00:15:38 Anders Wallinder

Tack för att jag fick komma.  

00:15:41 Titti Hildebrand

Det känns otroligt intressant och viktigt att höra det här. Det är ju lite yrevaket som många av oss vaknar upp nu – när vi hör att vi helt enkelt ska ha en krigsberedskap. Som privatperson alltså.  

00:16:00 Mattias Andersson

Som medborgare ska man klara sig en vecka enligt de rekommendationer som finns. Samhällsviktiga industrier och företag ska klara sig upp till tre månader. En anledning till att energisäkerhet och andra beredskapsfrågor har hamnat i fokus – är naturligtvis kriget i Ukraina. Det är en tragedi för de drabbade, men också en möjlighet för Sverige och andra länder – att lära sig vad som skulle hända om vi drabbas av krig.  

00:16:32 Titti Hildebrand

Det här var första avsnittet av podden Energiutblick. När fler poddavsnitt kommer, så glöm inte att prenumerera på podden Energiutblick – så du inte missar nåt. Du får gärna följa oss på energimyndighetens sociala medier. Podden har producerats av Energimyndigheten i samarbete med Friends Agenda. –Jag heter Titti Hildebrand.  

00:17:03 Mattias Andersson

Jag heter Mattias Andersson.  

00:17:04 Titti Hildebrand

Vi hörs.