Energimyndigheten sammanfattar året 2023

Energimyndigheten har nu lämnat årsredovisningen för 2023 till regeringen. Den sammanfattar myndighetens verksamhet under ett händelserikt år där energifrågor stått i fokus för hela samhället.

Energiberedskap

Det säkerhetspolitiska läget i världen har skapat ett ökat behov av att stärka Sveriges totalförsvar. Här spelar energiförsörjningen en avgörande roll. Under året har Energimyndigheten arbetat med analyser av den svenska civila beredskapen för energisektorn och hur ett medlemskap i Nato skulle påverka våra ansvarsområden. Vi har även avrapporterat ett mycket omfattande regeringsuppdrag avseende energiförsörjningen för totalförsvaret. Ett arbete som kommer behöva fortgå med stor kraft många år framöver i samverkan med många aktörer.

Elektrifieringen 

Vi är mitt i vår tids största omställning och samhällets elektrifiering som är avgörande faktor för den blir mer omfattande. Detta reflekteras i de många regeringsuppdrag Energimyndigheten får för att underlätta elektrifieringen. Genom analysarbetet som genomförts i de olika utredningsuppdragen fördjupas kunskapen om effekterna av omställningen. Det utgör ett viktigt underlag för regeringen att skapa förutsättningar för omställningen och att den kan ske i enlighet med de energipolitiska målen. Utöver analyser och underlag har Energimyndigheten hanterat flertalet stöd för att underlätta industrins- och transportsektorns elektrifiering.

Industriklivet 

Intresset för Industriklivet fortsätter att öka och allt större projekt har beviljats. Några av de tidigare investeringsprojekten avslutades under året och redovisar världsledande ny teknik.

Framtidens elsystem

Forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem är en av Energimyndighetens främsta satsningar på forskning och utveckling inom elsystemet där de första projekten startades upp under 2023.

Internationell samverkan

Med internationell samverkan vill Sverige öka takten i det globala energi- och klimatsamarbetet där Energimyndighetens bidrag på området ska leda till konkreta resultat. Under året har Energimyndigheten deltagit aktivt i förhandlingsarbetet inom Europeiska unionens (EU:s) gröna giv och Fit for 55, särskilt under det svenska ordförandeskapet då Energimyndigheten i hög utsträckning stöttat Regeringskansliet och Sveriges ständiga representation i Bryssel. Dessutom har nya samarbetsavtal för internationella klimatsamarbeten undertecknats.

Under 2023 slöts avtal och överenskommelser med andra länder och internationella organisationer inom det internationella klimatsamarbetet. Ett närmast unikt pilotsamarbete signerades med Schweiz för att testköra en marknad för handel med negativa utsläpp.

Redovisning av miljöarbetet

I miljöredovisningen redovisas hur väl Energimyndigheten når miljömålen och våra resultat för utsläpp från tjänsteresor, energianvändning och miljökrav vid upphandling. Under 2023 ökade våra utsläpp från tjänsteresor något jämfört med de tidigare två åren men beror främst på fler resor till Bryssel som kan kopplas till EU-ordförandeskapet. Vår användning av el till verksamheten har minskat medan användningen av energi för uppvärmning och fastighetsel ökade. Vi har aktivt arbetat med att höja andelen miljökrav vid upphandling och ser en ökad tydlighet i inköpsprocessen.

Miljöredovisning 2023

Energimyndighetens årsredovisning

Om detta och mycket mer kan du läsa i vår årsredovisning för 2023 där vi beskriver de viktigaste resultaten som vi uppnått under året som gått. Den finns att ladda ner i vår webbshop.

Nyheter