Städer kan få hjälp att accelerera sitt klimatarbete via Urban Transition Mission

Vid COP26 i Glasgow förra året lanserade Mission Innovation (MI) ett nytt globalt initiativ för städer - Urban Transitions Mission. Målet med initiativet är att mobilisera 300 städer över hela världen och påskynda deras energi- och klimatomställning. Svenska städer är välkomna att ansöka om ett deltagande. Sista dag att lämna en intresseanmälan är 29 oktober.

Initiativet Urban Transitions Mission har som mål att senast 2030 mobilisera 300 städer över hela världen för att främja deras klimatåtgärder, öka ambitionerna och implementera systemiska och innovativa tillvägagångssätt för en klimatneutral stadsomvandling.

För de deltagande städerna i Urban Transition Mission finns en palett av olika erbjudanden, bland annat:

  • Ett globalt utformat ramverk som hjälper städer att stärka sina egna klimatplaner och strategier, prioritera åtgärder för att nå sitt netto-nollutsläppsmål.
  • En global plattform för kunskapsutbyte med andra städer i hela världen.
  • Möjligheten att söka finansiering för tillämpade innovations-, test- och pilotprojekt samt för kapacitetsuppbyggnad.

En första sammansättning av 50 deltagande städer kommer att presenteras vid COP27 i Sharm-el-Sheik. Senast 2030 är målet att ytterligare 250 städer ska ha anslutit sig till initiativet.

Vem kan ansöka och delta?

För att kunna ansöka och delta gäller följande. Din stad måste:

  • ha minst 50 000 invånare
  • ha en framtagen klimatplan för staden
  • vara ett MI medlemsland, MI observatörsland eller EU-medlemsstat
  • vara medlem i GCoM-nätverket eller planera att ansluta
  • åta sig att engagera och allokera resurser för deltagandet.

Så ansöker du

Ansökan om ett deltagande görs via ett webbformulär på officiella webbplats. Du behöver skicka in din ansökan senast den 29 oktober.

Ansökan ska skickas in till den europeiska kommissionens ansökningsportal

Information om utlysningen hos Europeiska kommissionen

Information om utlysningen hos Urban Transitions Mission - Global Covenant of Mayors

Energimyndigheten är nationell kontaktpunkt för svenska sökande. Vi kommer i huvudsak att hänvisa till webbplatsen för Urban Transitions Mission och de event som annonseras där. Men har du frågor och behöver du råd är du välkommen att kontakta Emina Pasic på Energimyndigheten.

Om Urban Transitions Missions

Urban Transitions Mission är ett av flera ”missions” som lanserats inom ramen för Mission Innovation (MI). Bakom initiativet står EU-kommissionen, Global Covenant of Mayors for Climate and Energy samt JPI Urban Europe/DUT Partnership.

Mission Innovation i sin tur lanserades i samband med Parisavtalet 2015 tillsammans regeringar, offentliga myndigheter, företag, investerare och akademi. Syftet är att påskynda åtgärder och investeringar i forskning, utveckling och demonstration som gör hållbar energi överkomlig, attraktiv och tillgänglig för alla.

Om Urban Transitions Mission

Beröring med andra satsningar på städer

Nyligen öppnade även satsningen Driving Urban Transition (DUT Partnership) sin första utlysning där städer kan söka finansiering för hållbar stadsutveckling genom samarbete på europeisk nivå.

DUT Partnership är också en del av Mission Innovation’s satsningar på städer, men är i huvudsak finansierat genom EU och Horisont Europa. Utlysningen stänger den 21 september.

Om Europeisk satsning för hållbar urban omställning, Driving Urban Transition Partnership

Nyheter