Bränslen

Här finns svar på några vanliga frågor om bränslen, för dig som hanterar hållbara bränslen och drivmedel.

+

Om jag har hållbarhetsbesked för ett bränsle, kan jag räkna det som 100 % biogent?

Nej. Hållbarhetsbeskedet omfattar bara den del av bränslet som består av biomassa. Biomassa är definierat i lagen om hållbarhetskriterier 1 kap. 2 §. Om ett bränsle är en blandning av fossilt och biogent material, som exempelvis verksamhetsavfall, omfattar hållbarhetsbeskedet endast de delar som har biologiskt ursprung. Du behöver därför avgöra hur stor den biogena andelen är så att du kan rapportera detta korrekt.

Lagen om hållbarhetskriterier 1 kap. 2 § (riksdagen.se)

+

Vad är skillnaden på biodrivmedel och biobränsle?

Både biodrivmedel och biobränsle är bränsle som framställs av biomassa.

  • Biodrivmedel definieras som bränsle som används för motordrift.
  • Biobränsle definieras som bränsle som används för andra energiändamål än motordrift. Biobränsle delas sedan upp i tre olika former, fasta, gasformiga och flytande biobränslen.

Exempelvis kan biogas, HVO och RME kan användas både som uppvärmning och som motordrift. Det är därför det faktiska användningsområdet som avgör om bränslet är biodrivmedel eller biobränsle.

+

Räknas gasformiga bränslen (t.ex. biogas) i flytande fas som ett flytande biobränsle?

Nej. Gasformiga bränslen räknas inte som ett flytande biobränsle oavsett distributionsform. Om ett gasformigt bränsle används för transportändamål räknas det som ett biodrivmedel.

+

KN-nummer, avfallskoder, etc.

Det är inte ett krav att ha med olika typer av koder såsom avfallskod för att erhålla hållbarhetsbesked utan det är frivilligt. Det essentiella är att det bränsle du söker för är kopplat till en kategori enligt bilaga 1 i STEMFS 2021:7.

STEMFS 2021:7

KN-nummer brukar dock användas för att tydliggöra sambandet mellan bränslet i hållbarhetsbeskedet och lagen om skatt på energi.